Aranżacje i wystrój wnętrz restauracji

Aranżacja wnętrz restauracji

Dobry lokal gastronomiczny kojarzy się przede wszystkim ze smaczną, często nietuzinkową kuchnią. Na to, czy będzie chętnie wizytowany przez gości, duży wpływ ma także wystrój wnętrz, który powinien być starannie przemyślany i sprawiać, że ludzie odwiedzający restaurację, będą z chęcią do niej wracać. Ponadto ciekawy i nieszablonowy projekt pomieszczenia może pomóc w wyróżnieniu danego lokalu na tle konkurencji.

Aranżacje restauracji stanowią zupełnie inne zadanie w porównaniu do projektowania wnętrza mieszkania czy domu jednorodzinnego. Przede wszystkim podstawową kwestią jest funkcja, jaką dany obiekt ma pełnić. To właśnie z nią wiąże się specyficzne wyposażenie, a także dobór określonych materiałów, mebli oraz dodatków.

Od czego rozpoczynamy planowanie wystroju wnętrza restauracji?

Zdając sobie sprawę, że na sukces lokalu gastronomicznego składają się nie tylko wyśmienite potrawy, planowanie aranżacji restauracji zawsze rozpoczynamy od szczegółowego zapoznania się z wizją właściciela, a także jego indywidualnymi oczekiwaniami co do stylu, wyposażenia itp. Przygotowując wystrój wnętrza, dbamy zarówno o funkcjonalność, jak i estetykę, zwracając uwagę nawet na najdrobniejsze detale, takie jak dekoracje ścienne czy sposób nakrycia stołów, gdyż wpływają one na efekt finalny i jednocześnie są „wizytówką” miejsca.

Precyzyjne poznanie wymagań Inwestorów pozwala nam na wykonanie satysfakcjonującej aranżacji wnętrza, przy zachowaniu równowagi pomiędzy stylem, nieszablonowością, a funkcjonalnością. Nasi wykwalifikowani oraz doświadczeni projektanci dokładają wszelkich starań, aby kreowane aranżacje były nie tylko estetyczne, ale koncentrowały się również na wysokiej użyteczności.

Na co zwracamy uwagę podczas aranżowania restauracji?

Projektując wnętrza lokali gastronomicznych, za każdym razem staramy się mieć na uwadze preferencje właściciela, ale nie jest to jedyny czynnik, który pozwala na wykreowanie funkcjonalnego oraz oryginalnego pomieszczenia. Równie ważne znaczenie mają takie elementy, jak:

  • specyfika lokalu,
  • jego charakter,
  • metraż,
  • lokalizacja,
  • oczekiwania klientów lokalu.

Nadrzędną kwestią jest dopasowanie liczby stolików i krzeseł do wielkości restauracji tak, aby zapewnić komfort swobodnego poruszania się, a jednocześnie, aby goście mogli zachować intymność w trakcie spotkań i rozmów. Nie jest to łatwe zadanie, zwłaszcza jeśli lokal jest niewielki. Wówczas jednak możemy zaproponować optymalne rozwiązania dodatkowo pozwalające zaoszczędzić miejsce – może to być np. aranżacja ze stolikami przy oknach.

Jednym z istotniejszych aspektów, na który należy zwrócić uwagę, projektując takie lokale jak restauracje, jest także oświetlenie. Starannie przemyślane systemy oświetleniowe wpływają nie tylko na funkcjonalność pomieszczenia, ale również odgrywają kluczową rolę w tworzeniu odpowiedniego klimatu. Przytulne wnętrze można zaaranżować, wykorzystując oryginalne lampy sufitowe, podłogowe, stołowe lub ścienne. W niektórych przypadkach dobrze sprawdzają się także świece dodające przestrzeni romantycznej atmosfery.

Całość prezentowanej strony internetowej stanowi własność studia Pentagram i jest utworem w rozumieniu ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. Nr 90, poz. 631).
Żadna jej część nie może być rozpowszechniana lub kopiowana w jakikolwiek sposób (elektroniczny, mechaniczny lub inny) bez pisemnej zgody Właściciela.
Nazwy, marki handlowe oraz loga pojawiające się na stronie www.studiopentagram.pl są wykorzystywane w celach informacyjnych.